Organiseer een Restjesreceptie

Wil je als vereniging graag een activiteit organiseren rond voedselverspilling?

Het project ‘Restjesredders’ biedt, in samenwerking met Velt en KVLV,
Restjesrecepties aan: ruil, kook en proef restjes!

Tijdens een Restjesreceptie organiseren we een restjesruil (ruil je eigen overschotjes voor ander lekkers) en een kooksessie rond voedselverspilling - met lekkere restjeshapjes als afsluiter! Je leert bij over de voedselverspillingsproblematiek en krijgt allerlei tips & tricks om thuis minder te verspillen.

De Restjesrecepties gaan door vanaf minimum 10 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is afhankelijk van de kooksessie: bij demonstraties is er meer plek dan bij workshops.
Elke Restjesreceptie duur +- 3 uur 30 min. en heeft een kostprijs van 250 euro, met bijkomend 5 euro per deelnemer (plus kilometervergoeding van de lesgevers). Zo voorzien we: twee lesgevers, materiaal voor de workshop, drankjes, ingrediënten en/of ‘restjeshapjes’, menu's, tips en gadgets rond voedselverspilling. Verenigingen verbonden aan Natuurpunt en Partners Meetjesland, KVLV of Velt krijgen korting.

Op de agenda vind je een overzicht terug van de geplande Restjesrecepties. Interesse om een Restjesreceptie te organiseren?

Contacteer ons

Heb je als vereniging andere ideeën voor een activiteit rond voedselverspilling? Neem contact met ons op – we werken ze graag samen uit!

Contacteer ons

Een Restjesreceptie verloopt als volgt:

1. Restjesruil

Heb je thuis beleg, brood, conserven, … die niet meer opgeraken? Ruil ze voor andere overschotjes die je meer bevallen! Zo kuis je je kasten eens uit en vermijd je voedselverspilling.

Hoe verloopt de ruil?
We organiseren een Voedselketenquiz met weetjes en tips over voedselverspilling. De winnaars mogen als eerste kiezen tussen al het lekkers. Naast overschotjes zijn er nog wat andere prijzen te geef: recepten, koelkaststickers, vejibags en andere restjesgadgets.

Hier vind je een overzicht van overschotten die geruild kunnen worden op een receptie. Producten die kort houdbaar zijn zoals, vlees en vis, gekoelde maaltijden of yoghurt zijn niet toegelaten op de Restjesruil. 

3. Restjeshapjes

We sluiten af met een gezellige receptie, waarbij we restjeshapjes serveren.
En uiteraard gaan de deelnemers naar huis met praktische tips en ideeën om minder te verspillen!

2. Kooksessie

We bieden in samenwerking met KVLV en Velt een brede keuze aan kookworkshops aan:
leer lekkere gerechten klaarmaken met schillen, loof of stelen, zet overschotjes om in smakelijke kost en leer hoe je voedsel moet fermenteren, steriliseren en inmaken.

Maak een keuze uit het onderstaande aanbod: