Organiseer een Restjesreceptie

Wil je als vereniging graag een activiteit organiseren rond voedselverspilling?

Het project ‘Restjesredders’ biedt, in samenwerking met Velt en KVLV,
Restjesrecepties aan: ruil, kook en proef restjes!

Tijdens een Restjesreceptie organiseren we een restjesruil (ruil je eigen overschotjes voor ander lekkers) en een kooksessie rond voedselverspilling - met lekkere restjeshapjes als afsluiter! Je leert bij over de voedselverspillingsproblematiek en krijgt allerlei tips & tricks om thuis minder te verspillen.

De Restjesrecepties gaan door vanaf minimum 10 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is afhankelijk van de kooksessie: bij demonstraties is er meer plek dan bij workshops.
Elke Restjesreceptie duur +- 3 uur 30 min. en heeft een kostprijs van 250 euro, met bijkomend 5 euro per deelnemer (plus kilometervergoeding van de lesgevers). Zo voorzien we: twee lesgevers, materiaal voor de workshop, drankjes, ingrediënten en/of ‘restjeshapjes’, menu's, tips en gadgets rond voedselverspilling. Verenigingen verbonden aan Natuurpunt en Partners Meetjesland, KVLV of Velt krijgen korting.

Op de agenda vind je een overzicht terug van de geplande Restjesrecepties. Interesse om een Restjesreceptie te organiseren?

Contacteer ons

Heb je als vereniging andere ideeën voor een activiteit rond voedselverspilling? Neem contact met ons op – we werken ze graag samen uit!

Contacteer ons

Een Restjesreceptie verloopt als volgt:

1. Restjesruil

Heb je thuis beleg, brood, conserven, … die niet meer opgeraken? Ruil ze voor andere overschotjes die je meer bevallen! Zo kuis je je kasten eens uit en vermijd je voedselverspilling.

Hoe verloopt de ruil?
We organiseren een Voedselketenquiz met weetjes en tips over voedselverspilling. De winnaars mogen als eerste kiezen tussen al het lekkers. Naast overschotjes zijn er nog wat andere prijzen te geef: recepten, koelkaststickers, vejibags en andere restjesgadgets.

Hier vind je een overzicht van overschotten die geruild kunnen worden op een receptie. Producten die kort houdbaar zijn zoals, vlees en vis, gekoelde maaltijden of yoghurt zijn niet toegelaten op de Restjesruil. 

3. Restjeshapjes

We sluiten af met een gezellige receptie, waarbij we restjeshapjes serveren.
En uiteraard gaan de deelnemers naar huis met praktische tips en ideeën om minder te verspillen!

2. Kooksessie

We bieden in samenwerking met KVLV en Velt een brede keuze aan kookworkshops aan:
leer lekkere gerechten klaarmaken met schillen, loof of stelen, zet overschotjes om in smakelijke kost en leer hoe je voedsel moet fermenteren, steriliseren en inmaken.

 

Tover overschotjes om tot creatieve gerechten en red zo de restjes!

We gooien elk jaar 1,3 miljard ton eten weg. Zonde, toch?! Van overschotjes maak je met wat creativiteit nog heerlijke gerechten en zo gaat er niets verloren. Goed voor het milieu én je portemonnee. In samenwerking met Vlaco vzw.

Klik hier voor meer info. 

Aardappelschillen, broccolistelen, wortelloof, … Afval? Nee, hoor!

Uit gewoonte gooien we veel weg, terwijl dat niet altijd nodig is. Chips van aardappelschillen, guacamole van broccolisteel of soep van wortelloof zijn overheerlijk. En daar blijft het niet bij. Ook radijsjesloof, bietloof, bloemkoolbladeren, venkelstelen, preigroen … zijn allemaal ontzettend smaakvol.

Klik hier voor meer info. 

Wist je dat zowat dertig tot vijftig procent van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt in de vuilnisbak belandt?

We interpreteren de houdbaarheidsdatum vaak niet correct, weten niet wat er in hun koelkast ligt of weten niet hoe we restjes of kliekjes tot lekkernijen kunnen verwerken. Met deze lezing brengen we daar verandering in.

Klik hier voor meer info.

Welke techniek is het best om tomaten te bewaren en wat heb je daarvoor nodig? En hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren?

Het komt allemaal aan bod. Je leert de verschillende technieken kennen om je groenten en fruit langer te bewaren en je komt alles te weten over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen en fermenteren. Klik hier voor meer info. 

In de improvisatiekeuken is niet het recept maar zijn seizoensgroenten ons uitgangspunt.

Tijdens deze workshop nemen we een duik in de keukenpraktijk en in de wereld van de smaak. Op die manier leren we flexibel en zelfredzaam koken en krijgt voedselverspilling geen kans meer. De kwaliteiten van elk ingrediënt worden immers ten volle benut. Deze workshop is niet alleen heel leerrijk maar ook verrassend. De manier waarop je een menu samenstelt zal nooit meer hetzelfde zijn!

Klik hier voor meer info.