Kom mee restjes rapen op de Meetjeslandse velden!

Bij restjes rapen of gleanen, oogsten vrijwilligers groenten of fruit die de landbouwer niet kan oogsten. De groenten en fruit worden zo gered van de verspilling. De restjesrapers nemen het voedsel tegen een vergoeding mee naar huis, en/of doneren het voedsel aan een sociale organisatie of voedselbank. Zo krijgt de boer waar voor zijn producten en ondersteunen we mensen in nood.

Maar als de groenten en het fruit nog eetbaar zijn, waarom worden ze dan op het veld achtergelaten? Ofwel voldoen ze niet aan de cosmetische standaarden, ofwel is het aanbod te groot op de markt. Hierdoor is de prijs van het oogsten groter dan de verkoopprijs. Een boer lijdt dan verlies als hij ze oogst. Andere oorzaken zijn tijdsgebrek van de landbouwer en een wisselende vraag van supermarkten.

Restjes rapen, hoe beginnen we eraan?

Voor vrijwilligers

Wat?

Restjes rapen of gleanen is een leuke buitenactiviteit waarbij je een unieke inkijk krijgt in de activiteit op het platteland. Je redt bovendien voedsel van de verspilling! Dat geeft een enorme voldoening. Gewoonlijk duurt de activiteit tussen 1 en 5 uur.

Wanneer?

We houden je op de hoogte via onze agenda en de Facebookpagina 'Gleaning Network Belgium'. Ontvang je graag een mailtje? Stuur je contactgegevens naar ons door. 

Hoe geraak je ter plaatse?

Restjes rapen doe je meestal op het platteland. Openbaar vervoer is daar minder beschikbaar. We organiseren carpooling, zo geraak je er zeker en vast. We vragen je om via mail of tel door te geven waar (station, bushalte) & wanneer je kan worden opgepikt. Stuur ook je contactgegevens mee in het geval er iets misloopt. Heb je zelf een auto ter beschikking en een rijbewijs? Geef zeker een seintje aan de organisatoren!

Heb je iets nodig?
 • draag warme kleren, je zal immers de hele dag buiten zijn
 • draag goede schoenen, want het veld kan modderig zijn
 • goede handschoenen of gereedschap zijn ook nodig. Gewoonlijk worden deze door ons voorzien, maar zo niet houden we je op de hoogte!

Geniet van de dag!
Jullie zullen veel leren en tonnen voedsel redden!

Voor landbouwers

Wat?

Door vrijwilligers te ontvangen die restjes rapen op je veld, red je een deel van de oogst dat normaal verloren zou gaan. Bovendien toon je hen de schoonheid en technische aspecten van je stiel. De vrijwilligers wonen in de buurt of zijn afkomstig uit een stedelijke omgeving, en steken heel wat op van een dag op jouw bedrijf. 

Wanneer?

Geef aan ons door op welke dag en welk tijdstip de vrijwilligers de 'restjes' mogen oogsten. Wij regelen het transport en zijn tijdig op de plaats van afspraak. 

Hoe?

Om kennis te maken met de restjesrapers en hen te demonstreren hoe ze het best oogsten, ben je aanwezig bij start van de activiteit. Je kan ons natuurlijk ook langer vergezellen! We sluiten graag samen af met een drankje en/of een hapje (dat wij voorzien).

Word je vergoed voor de oogst?

Dat hangt af van waar de oogst terecht komt:

 • bij de restjesrapers, tegen een vergoeding. Bied bijvoorbeeld aan dat de vrijwilligers oogsten zoveel ze willen (enkel voor persoonlijk gebruik!) voor 5 of 10 euro. 
 • bij een sociale organisatie, die dit verdeelt onder kwetsbare groepen. Hier staat doorgaans geen vergoeding tegenover.
 • bij een vereniging, als fondsenwerving, bijv. voor een soepfeest van een lokale jeugdvereniging. Met een deel van de opbrengst kan je vergoed worden. Maak hierover op voorhand goede afspraken.

Wat verkies je? Een combinatie van de bovenstaande initiatieven is natuurlijk ook mogelijk!

Welke afspraken maken we?

De restjesrapers maken samen met de landbouwer een afsprakennota op. Hierin staan afspraken over:

 • bestemming van de oogst
 • voedselveiligheid: wie is aansprakelijk?
 • andere veiligheidsoverwegingen
 • vrijwilligersverzekering
 • bekendmaking via foto's of artikels
 • ...

We geven de afsprakennota samen met jou vorm, zodat we zeker kunnen voldoen aan jouw specifieke vragen of bezorgdheden.

Voor sociale organisaties

Wat?

Gleanen of restjes rapen is een ideale manier om verse groenten en fruit te verkrijgen, recht van bij de boer. De restjesrapers oogsten bij de boer en plaatsen het aanbod op de Schenkingsbeurs. Hierna spreken we verder af hoe, waar & wanneer het voedsel afgehaald kan worden.

Hoe?

Na elke oogst geven we het aanbod door op de Schenkingsbeurs. Het aanbod varieert van honderden tot duizenden kilo’s. We doneren enkel aan sociale organisaties in het Meetjesland, of aan de Voedselbank Oost-Vlaanderen. Je ontvangt dit voedsel gratis. 

Om het voedsel te ontvangen moet je je sociale organisatie registreren op de Schenkingsbeurs:

 • Je maakt de organisatie zichtbaar voor schenkers in de regio, waaronder Restjesredders Meetjesland.
 • Je krijgt een melding wanneer ons aanbod beschikbaar is.
 • We spreken erna verder af hoe het aanbod bij jullie organisatie terecht komt.
Afspraken

We maken samen enkele afspraken over de ophaling van het voedsel:

 • De sociale organisatie of de voedselbank komt de oogst zelf ophalen. Hebben jullie geen voertuig ter beschikking? We kunnen misschien een uitzondering maken. Contacteer ons om dit te overleggen.
 • We geven bij elke lading door op welk tijdstip jullie de oogst kunnen ophalen.
 • Groenten en fruit worden doorgaans in kratten gestockeerd en getransporteerd. Spreek af of de vrijwilligers kratten van jullie kunnen gebruiken of hoe jullie de kratten terug bezorgen.