Aanbod voor scholen in het Meetjesland

Nodig de Restjesredder uit op school!

Om leerlingen van het 4e, 5en 6jaar SO bewust te maken van gezonde & duurzame voeding én de voedselverspilling op school aan te pakken, organiseert de Restjesredder:

1. een klastraject, de 'GoodFood Challenge': leerlingen gaan de uitdaging aan om het verhaal achter hun voedsel te ontdekken. Niet door cursussen of lezingen, maar door zelf op ontdekkingstocht te gaan en de handen uit de mouwen te steken.
2. een restjesmeting: de Restjesredder helpt de leerlingen en school om hun voedselverspilling te meten én aan te pakken. 

Met dit interactief educatief programma werken we aan gedragsverandering bij de leerlingen en een vermindering van de voedselverspilling op school, met als resultaat een lagere milieukost én een financiële besparing. 

Restjes redden op school?

Jouw school is de ideale plek om jongeren bewust te maken van de voedselverspilling en hun interesse op te wekken in gezonde & duurzame voeding. Daarom organiseert Restjesredders Meetjesland i.s.m. GoodFood@School een klastraject en een restjesmeting. 

Eten betekent kiezen: veggie of vlees, chocoladereep of appel, frisdrank of water? En soms ook verliezen: op school eindigt veel voedsel in de vuilnisbak – elk jaar zo’n 25 kg per leerling! Maar hoe bewust maken we die keuze?

Vind je het ook zo belangrijk dat leerlingen bewuste voedselkeuzes maken, en dat er minder voedsel verspild wordt op school? Schrijf je school nu in!

1. De GoodFood Challenge: ga met je klas de uitdaging aan!

Weten leerlingen eigenlijk wel wat er op hun bord, in hun brooddoos, en soms ook in de vuilnisbak belandt? Is het enkel een kwestie van smaak of is er meer aan de hand?

In 4 challenges worden jouw leerlingen uitgedaagd om hun eigen bord onder de loep te nemen en te werken aan een duurzaam voedingsbeleid op school. Wij begeleiden jouw klas om iedere challenge tot een goed einde te brengen.

Proef, ruik, voel, kijk, beleef en krijg samen de smaak van duurzaam & gezond eten te pakken. En dit zónder voedsel te verspillen! Neem met jouw klas het voortouw en verspreid de GoodFood@School vibes in jouw school.

Je kan kiezen tussen een uitgebreid klastraject over duurzame voeding of een verkort traject, waarin de focus op voedselverspilling ligt:

1. Klastraject duurzame voeding (4x2 lesuren):

  • jouw leerlingen krijgen inzicht in de verschillende aspecten van duurzame voeding
  • ze ontdekken de uitdagingen rond voeding in de wereld en krijgen de smaak te pakken van voedsel voor de toekomst
  • ze zetten eerlijke handel op de wereldkaart én op het menu
  • ze bespreken het huidige voedingsaanbod op school en zetten stappen om dit te verduurzamen
  • ze meten de hoeveelheid voedselverspilling op school en gaan actief op zoek naar oplossingen

2. Klastraject voedselverspilling - verkort traject (2x2 lesuren):

  • in dit verkorte traject ontdekken leerlingen de uitdagingen rond duurzame voeding in het algemeen, en zoomen ze in op de problematiek van voedselverspilling
  • ze meten de hoeveelheid voedselverspilling op school en gaan actief op zoek naar oplossingen

2. Restjesmeting

We ondersteunen jouw school bij het opsporen en oplossen van de voedselverspilling:

Schrijf je nu in!

Wat mogen jullie verwachten?

  • Een klastraject en een meting op maat: we kijken samen wat uitdagend maar toch haalbaar is en geven tools om de hele school te betrekken.
  • Een gemotiveerde en ervaren GoodPlanet-begeleider en FoodWIN-expert.
  • Voedsel voor jullie brein en actieve werkvormen.
  • Een concrete aanpak van de voedselverspilling op school!

Wat verwachten wij van jou?

  • Een gemotiveerde klas die de challenges ter harte neemt en een betrokken leerkracht om mee de schouders te zetten onder dit project. En natuurlijk… goesting!
  • Schoolpersoneel om de meting van de voedselverspilling te begeleiden en samen met de Restjesredder en de leerlingen naar oplossingen te zoeken.

Praktische info

  • Voor wie? 4e, 5en 6jaar secundair onderwijs.
  • Wat?
    • Klastraject: 4 of 2 actieve begeleidingsmomenten (naar keuze) van elk minimum 2 lesuren.
    • Meting: 4 dagen restjes meten tijdens de lunchpauze (met begeleiding!) en een creativiteitsdag met actieplan.
  • Wanneer? Schooljaar 2018 – 2019.
  • Kostprijs? Het traject is gratis.

Specifieke vragen over de GoodFood Challenge: Elke Lambrechts, e.lambrechts@goodplanet.be, 0474 11 85 48
Specifieke vragen over de Restjesmeting: Jasmien Wildemeersch, jasmien@foodwin.org, 0498 76 43 18

Interesse?

Schrijf je school nu in voor de GoodFood Challenge en de restjesmeting!

GA NAAR HET INSCHRIJVINGSFORMULIER →

Dit project is een initiatief van GoodFood@School, Natuurpunt en Partners Meetjesland en FoodWIN.